Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Akşam Gazetesi - 09.01.2005

Murteza'nın Anıları Kurtuldu

'

 

Çukurova ile özdeşleşen ve sanayi denilince uzun yıllar akla gelen ilk tesislerden biri olan Milli Mensucat Sanayi, Adanalı yazar Orhan Kemal'in kimi kitaplarında yer buldu. Orhan Kemal bir dönem katiplik yaptığı fabrikadaki izlenimlerine eserlerinde sıkça yer verdi.

Milli Mensucat Fabrikası, arsasının pahalı oluşu nedeniyle rant kavgasının ortasındaydı, ama artık fabrikadaki tekstil makinelerinin kurulu olduğu odalarda, Orhan Kemal ve sanayi müzeleriyle opera, bale ve sergi gibi etkinliklerin olacağı salonlar yapılacak.

Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, geçtiğimiz 20 Aralık tarihinde Akşam'da çıkan haber üzerine, fabrikanın sahiplerinden Fatih Özgür'e mektup yazdı. Özgür ve Öğütçü, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurarak, Orhan Kemal'in eserlerine ilham kaynağı olan fabrikanın kültür merkezi olması için çalışmalara başlanmasını istediler. Kurul, kendileri açısından sakınca olmadığını bildirdi. Bunun üzerine Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Fatih Özgür ve fabrikanın eski yöneticileri, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
KONFERANS DÜZENLENECEK

Fatih Özgür işe, Orhan Kemal Kültür Merkezi ile ilgili bir konferans düzenleyerek başlayacaklarını söylüyor. Adanalılar'a, 'Adı kentimizle özdeşleşmiş bu kıymetli esere hep beraber sahip çıkalım' diye seslenen Fatih Özgür, ünlü yazarın ailesiyle birlikte fabrikayı Türk Kültürü'ne kazandırmaya kararlı olduklarını ifade ediyor ve devam ediyor:

'Bu fabrikanın sahibi, bir dönem Mustafa Özgür'dü. Bu bina sadece bir fabrika değil, bir okul, kültür kurumu, bir öncü olarak hizmet etmiştir. Bu kültür yuvası, şu anda işlevsizdir. Bu haliyle de zamanın acımasız tahribatına maruz kalıp yok olmaya mahkumdur. Yıkıp yerine toplu konut yapmayı planlıyorlar. Toplu konut yapacak çok alan var. Böylesine değerli bir yapının, göz göre göre yok olmasına izin vermeyeceğiz Benim en büyük düşüm, fabrikanın bir kültür merkezi haline getirilmesiydi. Artık bu yolda emin adımlar atıp ilerlemeye başladık. Tarihi fabrikanın Orhan Kemal Kültür Merkezi olma süreci başlamıştır. Hem Vali Cahit Kıraç, hem de Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, projeye sıcak bakıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın da destek olacağını ümit ediyorum.'
 

Sıradan bir fabrika değil

Geçmişi 1900'lü yılların başına dayanan ve Ermeni cemaati mensuplarından Simyonoğlu Aristidi Kozmo tarafından kurulan Milli Mensucat Fabrikası, Orhan Kemal'in kitaplarına ilham kaynağı olmasının dışında, bölge halkı için bir sanayii mektebi.

1950'li yıllarda Milli Mensucat'ın kantininden verilen markalar, tüm il genelindeki işyerlerinde, para gibi geçerdi. Fabrika bütçesinden uzun süre, yardıma muhtaç çocuklar okutuldu, binlerce insan ekmek yedi. Adana'da bu fabrikadan emekli olan binlerce kişi bulunuyor. 1940'lı yıllarda Milli Mensucat tarafından kurulan futbol takımı, 1956 yılında birinci ligde oynadı.



 

 



.


[email protected]