Orhan Kemal’in müzesi var
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Orhan Kemal’in Cihangir’deki Müzesi’nde, usta bir kalemin mütevazı hayatı gözler önüne seriliyor. Türk edebiyatına hatta Türk sinemasına büyük eserler kazandırmış, her kitabı insanlara ışık tutmuş, halkın dilinde, halkın anlayacağı bir tarzda yazan Orhan Kemal’in Müzesi, ailesi tarafından kuruldu. Hiçbir destek görmeden ailenin finansı ile de yaşama çalışıyor. Müzeyi gezmek ücretsiz. Orhan Kemal’e ait bütün dokümanları oğlu Işık Öğütçü toplamaya çalışıyor. Öğütçü’nün bugüne kadar ulaşabildiği, ailede olan her şey müzede yer alıyor. Orhan Kemal’in hayatı gibi küçük ve mütevazı bir yer olan müzenin altında İkbal Kahvesi ve kitabevi yer alıyor. Böylece müzeyi gezenler sohbet için kafeteryada oturup, hemen kafenin yanındaki kitabevinden Orhan Kemal’in kitaplarını da satın alabiliyorlar.
Mutlu ölüm...
Orhan Kemal Müzesi’nde; yazarın kitaplarının ilk baskıları, fotoğrafları, daktilosu, kütüphanesi, aldığı notlar, babası TBMM 1. dönem milletvekillerinden Abdülkadir Kemal Öğütçü’ye ait silah, madalya, kendi el yazısı ile yazdığı kitapları ve daha pek çok eşya yer alıyor. Müzenin en ilgi çeken yanı ise Orhan Kemal’in öldüğü an yüzünden alınan maske. Maskeyi görenlerin ortak fikri ise yazarın yüzünde bir mutluluk ifadesi olduğu. Orhan Kemal için bu maskeye bakarak mutlu öldü diyebiliriz. Bunu sırrını belki de Orhan Kemal’in 5/6 Şubat 1970 tarihinde yazdığı şu satırlarda bulabiliriz:
“Eşe dosta selam. İnandığım doğruların adamı oldum. Böyle yaşadım, karınca kararınca bu doğruların savaşını daha çok sanatımda yapmaya çalıştım, kursağıma hakkım olmayan bir tek kuruş dahi girmemiştir”
‘Bizim ailenin delisi benim’
Orhan Kemal asıl adı ile Mehmet Raşit Öğütçü 1914 yılında Adana Ceyhan’da dünyaya geldi. 1970 yılında tedavi için gittiği Sofya’da öldü.
Babası Orhan Kemal’in ölümünden sonra bir müze kurmayı istediklerini söyleyen oğul Işık Ögütçü, “Her ailenin bir delisi vardır. Bizim ailenin delisi de benim. Müze için sürekli çalışıyorum. Amacım Türk kültürünü, Türk edebiyatını uluslararası platformlarda tanıtmak. Bu işi yaparken hiç kimseden destek görmüyoruz. Her şeyi kendi gayretlerimizle yapıyoruz. Babamın şu an 3 kitabı Yunanistan’da basıldı. İkisi de basılmaya hazırlanıyor. Hindistan’dan da talep var. Babamın kitaplarını inceliyorlar” diye konuştu.
Orhan Kemal ile genç kuşağı da tanıştırmak istediklerini söyleyen Işık Öğütçü, kitap kampanyası başlattıklarını da sözlerine ekledi. 41’i Türkçe, 4’ü İngilizce olmak üzere Orhan Kemal’in 45 kitabı Anadolu’nun değişik bölgelerinde kitap alamayan öğrencilerle bu kampanya sayesinde buluşuyor. Bunun için “O.K kitap Kampanyası, İş Bankası Cihangir Şubesi, 1014268044 nolu” hesaba bağışta bulunabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|