# OYUN ELEŞTİRİSİ
02 NİSAN 2007
ESKİCİ DÜKKANI…
YAZAR GÖZÜYLE
Bu tiyatro sezonunda Orhan Kemal'den uyarlanan ve Bakırköy Belediye Tiyatroları'nca sunulan Tersine Dünya adlı başarılı uygulamanın ardından, gene bu büyük yazarımızın Eskici Dükkanı adlı tiyatro yapıtının da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nca değerlendirilmiş olması beni çok sevindirdi.
Kuşkusuz bunda bu büyük yazarımızın yeniden hem de iki oyunuyla birden gündeme gelmesi etkili olmuştur.
Belki ondan da önemlisi diyalog ustası yazarımız Orhan Kemal'in genç oyun yazarı adayları tarafından da, örnek alınmak üzere, izlenebilmesinin önü de açılmıştır böylece.
Orhan Kemal'in Eskici Dükkanı'nı bu en eski ve köklü tiyatro kurumumuzun oyun dağarına alan repertuar kurulu üyelerini kutluyorum ilkin… Bence bilinçli bir seçim yapmışlardır ve Türkiye'nin içindeki bulunduğu; her şeyin haraç-mezat satıldığı bu koşullarda, olması gerekeni yapmışlar ve yazarın “Uyanın Ashab-ül Kehf uykusundan, uyanın!” uyarısının halkımıza duyurulmasını sağlamışlardır.
Orhan Kemal'in Eskici Dükkanı'nı sanırım bundan otuz yılı aşkın bir süre önce Ankara'da Ankara Sanat Tiyatrosu yapımı olarak Güner Sümer rejisiyle, içlerinde eskiciyi oynayan Rana Cabbar, Erkan Yücel, Mehmet Keskinoğlu, Nurşen Girginkoç, Serap Kıran, Çetin Öner'in de bulunduğu dev bir kadrodan izlemiştim… Aslında bir kez izlememiştim oyunu… Sanıyorum en az altı ya da yedi kez… Çünkü o zamanlar genç bir üniversite öğrencisiydim ve oyun yazarı olmak istiyordum. Kuşkusuz önümdeki en iyi örneklerden biri de Orhan Kemal'di… Canlı, bizden insanların oluşturduğu ve tiyatro diline en yatkın birkaç yazarımızdan biri olan Orhan Kemal'in beni hep etkilediğini, benim de onun gibi bir yazar olabilme isteğimi kışkırttığını söyleyebilirim.
Eskici Dükkanı'nı l Nisan günü Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde izledim.
600 Kişilik koltuk sayısına sahip gerçekten mükemmel bir yapı Kağıthane Sadabad Kültür Merkezi… Otopark sorunu bile çözümlenmiş. Öncelikle böyle bir kültür merkezini İstanbul halkına kazandıranları (her kim olurlarsa olsunlar) yürekten kutluyorum… İlk kez geldiğim bu Merkezde Eskici Dükkanı gibi çok başarılı bir uygulamayı izlediğim için de kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü oyunun sonunda “Uyanın…” tümcesiyle ayağa kalkıp oyuncuları yürekleriyle de alkışlayan tüm izleyicileri gördüm ben… Bu mutluluk bana yetti…
Ergün Işıldar yalın rejisiyle kolektif oyunculuğu hedeflemiş… Bunda da çok başarılı olmuş… Tam da Orhan Kemal'e yakışan hızlı bir anlatım, canlı, hayat dolu, muzip insan manzaraları, doyulmaz güzellikte diyaloglar ve gündemi yakalayan ve uyarısını yapan bir metin… Yıllar sonra eskimiyorsa bir metin, kalıcılığı yakalamış demektir. Bu da Orhan Kemal'in büyüklüğüdür kuşkusuz..
Kolektif oyunculuğun dışına hiç çıkmayan ve ortak başarıyı yakalayan Metin Çekmez, Ş.Ayşin Atav, Özgür Kaymak Tanık, Mehmet Avdan, Tolga Yeter, Sibel Topaloğlu, Şevket Avşar, Hakan Güner, Caner Çandarlı, Haşmet Zeybek, İbrahim Şirin, Mert Turak, Zeki Yıldırım, İbrahim Can, Caner Bilginer, Emre Narcı, Dinçer Çekmez, Nagehan Erbaşı ve Ergun Üğlü'yü yürekten kutluyorum.
Rıfkı Demirelli'nin dekor, Gamze Kuş'un kostüm, Özcan Çelik'in ışık ve Levent Akman'ın efekt tasarımları için de alkış…
Dilerim yakın bir gelecekte, yeni açılacak bir tiyatro salonuna, Şehir Tiyatroları repertuarına en çok yakışan yazarlarımızdan biri olan Orhan Kemal adı verilir de, zamanında çok çile çektirilen bu yazarımızdan özür dilemenin öncülüğünü de gene biz tiyatrocular yapmış oluruz…
Işıklar içinde yatmasını dilediğim Orhan Kemal'i yaşatanlara, onun bizden olan kahramanlarına içtenlikle can verenlere selam olsun!
e-posta: [email protected]
[email protected]