Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Türkiye Gazetesi (25.10.2000)

 

Bir ‘özel’ müze

Türkiye’de güzel şeyler de oluyor. Toplumumuz artık yazarına, şairine, romancısına sahip çıkmaya başlıyor. Cihangir’de, sahibi bulunduğu bir binanın iki katını “müze” yapılmak üzere ayıran Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasıyla ilgili olarak bundan sonra ailesinin söz sahibi olacağını söyledi. Orhan Kemal Kültür ve Sanat Koordinatörlüğü’nü yürüten Öğütçü, Orhan Kemal Müzesi’nin herkese açık olduğunu açıkladı. Müzeden sonra bir vakıf hazırlığı içinde olduklarını belirten Öğütçü, müzede teşhir edilecek 200 fotoğraftan 65’inin bir broşüre basıldığını da söyledi.

Toplumun yazarı
Orhan Kemal’in belli bir dünya görüşüne sahip olduğunu ifade eden Işık Öğütçü, “Ancak o sadece belli bir görüşe mensup olanların değil bütün toplumun yazarıdır. Onun, insana sevgi ve saygı temeline oturttuğu dünyasını, daha geniş kesimlerin tanıması ve kitaplarının okuması için yoğun bir çaba içinde olacağız. Politikalar üstü bir anlayışa sahibiz” dedi. Orhan Kemal’e sadece aile olarak değil, edebiyat çevreleri ve toplumun da sahip çıkması gerektiğini ifade eden Öğütçü, 120 metrekare alanı kapsayan müzede yazarın kitaplarının ilk baskıları, fotoğrafları ve özel eşyalarının yer aldığını anlattı. Romancının Osmanlı Türkçesi’yle yazdığı eserler, kül tablası, çay fincanı, gözlüğü, çalışma masası, kütüphanesi, daktilosu, paltosu, şapkası da müzede bulunuyor.

Kaynaklar toplandı
Müzenin önemli bir özelliği araştırmacılara da kaynaklık ediyor olması. Orhan Kemal’le ilgili yapılmış bitirme, master ve doktora tezleri bulundurulacağı gibi yazar hakkında yazılmış kitaplar, dergi yazıları ve gazete makaleleri de toplu olarak incelenebiliyor; resim ve karikatürleri görülebiliyor.
30 yıldan beri babası için ailece bir şeyler yapmayı düşlediklerini ifade eden Orhan Kemal’in 43 yaşındaki kimya mühendisi oğlu Işık Öğütçü, “Kabul edersiniz ki, imkânlarınız elvermeyince bir şey yapamıyorsunuz. Biz de şu anda bazı çalışmaların içine girebileceğimize inanıyoruz. Bu faaliyete girmemizde sevdiğimiz saydığımız bazı yazarların teşvikleri oldu” diyor. Zincirlikuyu’da yatan yazar için bir anıtmezar yaptırmayı düşündüklerini belirten Öğütçü’nün Orhan Kemal hayranlarına bir de müjdesi var. Sevenleri romancının eserlerinden bir bölümü kendi seslerinden dinleyebilecekler.
“Orhan Kemal Müzesi”, Cihangir Akarsu Caddesi üzerindeki 32 numaralı köşe binanın zemin ve giriş katlarında gezilebilir.

Taşra yazarı
1914’te Adana Ceyhan’da doğan Orhan Kemal’in asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Babası Birinci TBMM mebuslarından avukat Abdülkadir Kemalî Bey’in, 1930’da Adana’da Ahali Partisi’ni kurması, gazeteler çıkarması sonunda başgösteren durumlar yüzünden, Suriye’ye kaçması üzerine ortaokulun son sınıfında öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bir yıl babasıyla birlikte Suriye ve Lübnan’da bir sürgün hayatı yaşayan Orhan Kemal, daha sonra Adana’ya döndü. 1950’de İstanbul’a geldikten sonra kalemiyle geçindi. Bulgaristan ve Romanya Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak yarım kalmış bir tedaviyi tamamlamak üzere gittiği Sofya’da 2 Haziran 1970 tarihinde beyin kanamasından öldü. Önceleri şiir yazarak edebiyat dünyasına giren Orhan Kemal, çocukluk ve gençlik yıllarını anlattığı “Baba Evi” ve “Avare Yıllar” romanlarıyla kendini tanıttı. 11 hikâye kitabı, 26 roman, iki oyun, bir hatıra bir de inceleme olmak üzere toplam 42 eseri bulunan yazarın, basılmamış çalışmaları da yayına hazırlanıyor. “Ekmek Kavgası”, “72. Koğuş”, “Kardeş Payı”, “Bereketli Topraklar Üzerine”, “Devlet Kuşu”, “Dünya Evi”, “El Kızı”, “Hanımın Çiftliği”, “Eskici ve Oğulları”, “Gurbet Kuşları”, “Yalancı Dünya”, “Üç Kâğıtçı” eserlerinden bazıları...

Kemal adına yarışma
Adana’nın Seyhan Belediyesi tarafından Orhan Kemal Öykü Yarışması düzenleniyor. Seyhan Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan bir süredir ara verilen Orhan Kemal Öykü Yarışması’nı tekrar canlandırmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Katılmak isteyen adayların 15 Kasım’a kadar başvurabilecekleri yarışmada Fikret Otyam, Tarık Dursun K, Burhan Günel, Öner Yağcı ve Zafer Doruk seçici kurul olarak hazır bulunacaklar.


[email protected]