Ana Sayfa

Vatan Pazar Eki - Oya Doğan - 23 Eylül 2007

 

Babamın önünde Nazım Hikmet, benim önümde babam vardı
Geçen hafta Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal’in doğum günüydü.



37 yıl önce vefat eden yazarın oğlu Işık Öğütçü, babasını unutturmamak için Cihangir’de kurduğu müzeye ziyaretçi gelmemesinden yakınıyor. Babasının son kitabını “Önemli Not”
adıyla tamamlayan Öğütçü,”Yazar olamazdım. Önümde dağ gibi Orhan Kemal vardı” diyor.


Türk edebiyatının ölümsüz yazarı Orhan Kemal unutuluyor. Bu sözler Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’ye ait. Işık Öğütçü babasının adını yaşatmak için çabalıyor. Bunun için 7 yıl önce açtığı Orhan Kemal Müzesi’ni kimse gelmemesine rağmen açık tutuyor. Şu anda Orhan Kemal’e Mektuplar isimli bir kitap hazırlıyor. 7 ay önce de babasının tamamlayamadığı Murtaza 2 kitabını makalelerle birleştirerek Önemli Not ismiyle yayınlayan Öğütçü yılmayacağını söylüyor. Orhan Kemal Türk edebiyatına 40 eser miras bırakmış önemli bir yazar. Ama hayatı hep yoksullukla geçti. Belki de o nedenle 4 çocuğu da yazar olmayı istemedi. Çünkü çocukları için yazarlığın anlamı yoksulluk demekti. Bir de babalarından daha iyi yazamama korkusu... Işık Öğütçü bugün Orhan Kemal Müzesi’nde ve alt katına açtığı İkbal Kahvesi’nde Orhan Kemal’i öğrenmek isteyenlere babasını anlatıyor.


Orhan Kemal Müzesi’ni 2000 yılında açtınız. Neden bu kadar beklediniz?
Böylesine değerli bir yazarın başkaları tarafından düşünülmesini bekledik. Ama kimse hiçbir şey yapmadı. 1997’da bu binayı aldım ama 2000’de açabildim... Yaptığım boş bir şey olduğunu söylemelerine rağmen.

Neden?
Cihangir gibi bir yerde kiraya verip ayda 12 bin dolar kazanacağım bir binayı Türk kültürüne feda ettiğim için bana inanamıyorlar. Ama her şey para değil.

Cihangir sanat dünyasından pek çok ismin yaşadığı yer. Müzeye geliyorlar mı?
Burada müze olduğunu biliyorlar ama merak edip içeri bile girmiyorlar. Çok ilgisizler. Karşımızdaki kafe bugün sanat adına konuşan pek çok ismin uğrak yeri. Orada her gün saatlerce oturuyorlar. Buraya gelirlerse Orhan Kemal bir şey kazanmaz. Ama onlar okudukları bir kitapla, müzedeki bir eşyayla kültürlerine, oyunculuklarına pek çok şey katarlar. Herkes “Nasıl olsa müze. Bir yere gitmez. Bir gün gelir gezeriz” diye düşünüyor. Oysa bu bir vefadır.

Müzeyi kimler ziyaret ediyor?
Gelip geçenler, Orhan Kemal’e ilgi duyanlar ve okul sezonunda öğrenciler geliyor. Zaten umudumuz öğrenciler. Her gün onlarca insan geliyor diyemem. İkbal Kahvesi için de aynı şey geçerli. Yavuz Özkan, Sevda Ferdağ, Ufuk Uras ve Özdemir İnce müdavim. Ben buraya karşımızda oturan o genç sanatçıların gelmesini isterdim.

Kitapları dizi olursa okuyucusu da artar

Babanız hak ettiği yerde mi?
Bence değil. Hayatımda iki tane hayalim var. Birincisi Taksim’den Orhan Kemal Müzesi’ne kuyruk olması. İkincisi de her sene 1 milyon Orhan Kemal kitabı satılması.

Televizyon dizileri edebiyat eserlerini senaryolaştırıyor. Size böyle bir teklif geldi mi?
Bence şu anda okuyucuya ulaşmanın bir yolu da diziler. Çünkü okuyucuyu artırır. Ben babamın eserlerinin televizyon dizisi olarak çekilmesine karşı değilim. Yeter ki iyi bir proje olsun. Şu ana kadar Eskici ve Oğulları, Gurbet Kuşları, El Kızı, Bereketli Topraklar, Devlet Kuşu romanları için dizi teklifi var.

Yazar olmayı düşünmediniz mi?
Başımızda yazar bir Orhan Kemal vardı ve hep parasızdı. Siz böyle bir mesleği seçer misiniz? Zaten babam “Şair olamam. Çünkü önümde dağ gibi Nazım Hikmet var” derdi. Bende yazar olamazdım. Önümde dağ gibi Orhan Kemal vardı. “Baban daha iyi yazıyor” diyeceklerdi. Ağabeyim öykü yazıyordu ama ona “Baban olsaydı daha iyi yazardı” dediler ve öykücülüğü bitti.
nBabanızın tamamlayamadığı Murtaza 2’yi ve makalelerini Önemli Not kitabı olarak çıkardınız. Kitabın adı neden Önemli Not?
Babamın notlarını karıştırırken bir dosya buldum. Orada “ÖNEMLİ NOT! Bu dosyada Murtaza’nın 2. cildini yürütecek olan müsveddelerle, 47. sayfaya kadar tape edilmiş bölüm vardır. Geziden dönüşte devam edilecektir. (Tabii kısmetse...) Ki elbette kısmettir” yazıyordu. Babam o gezide vefat etti. O nedenle kitabın adını Önemli Not koydum.

 


23.09.2007

 

 


[email protected]

1