Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


NTVMSNBC Kültür Sanat

Sahne Sanatları

9 Ekim 2002

 

‘Vazife Adamı’ iş başında

Orhan Kemal’in yarattığı, Yeşilçam filmlerine ve tiyatroya defalarca konu olan ‘Bekçi Murtaza’ tiplemesi 11 Ekim’den itibaren Başkent sahnelerinde...

9 Ekim— ‘Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni prodüksiyonunda sinemada Müşfik Kenter ile Müjdat Gezen’in hayat verdiği Murtaza’yı Hüseyin Soysalan sahneye taşıyor. Murtaza’nın Trakyalı şivesini başarıyla sahneye aktaran Soysalan, bir yandan da kahkahalarla güldürürken öte yandan da oyunuyla görülmemiş bir aile dramını seyirciye yaşatıyor.

“Ben gördüm kurs, aldım sıkı terbiye büyüklerimden. Görseydin kurs, alsaydın sıkı terbiye büyüklerinden konuşmazdın böyle cahil sözler. Bilirdin yüksektir bir vazife herşeyden”... Orhan Kemal’in bu sözlerle sürekli görevin yüceliğini öne çıkaran “vazife adamı” kahramanı bekçi Murtaza, yeniden diriliyor.

Yeşilçam filmlerine ve tiyatroya defalarca konu olan “Murtaza”, 11 Ekim’den itibaren Başkent sahnelerinde... Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni prodüksiyonunda sinemada Müşfik Kenter ile Müjdat Gezen’in hayat verdiği Murtaza’yı Hüseyin Soysalan sahneye taşıyor. Murtaza’nın Trakyalı şivesini başarıyla sahneye aktaran Soysalan, bir yandan da kahkahalarla güldürürken öte yandan da oyunuyla görülmemiş bir aile dramını seyirciye yaşatıyor. 
Yapıtta başlıca rolleri Olcay Kavuzlu, Haluk Cömert, Altan Gördüm ve Umut Karadağ üstleniyor. Yönetmenliğini Işık Toprak’ın üstlendiği eserde dekor Behlüldane Tor’un, giysiler Fatma Görgü’nün imzasını taşıyor. Yapıtın konusu şöyle: “40’lı yıllar. Savaş gelmiş, kapıya dayanmış. Balçığa batmış işçi mahallelerinin hoyrat yoksulluğuyla, zenginliğin kesiştiği Çukurova’ya ailesiyle göç eden Murtaza, vazifeye sahip çıkmayı ‘kraldan çok kralcı’ olmakla karıştırır. Sonunda kendini bir fabrikada bulur. Buradaki bekçiliği ‘terfi etme’ olarak algılayan Murtaza, başta kızları olmak üzere tüm fabrikaya kan kusturur. Sonunda otorite ve düzen düşkünlüğü yüzünden tüm iyi niyetine karşın herkesi kendine düşman eder.”

MURTAZA BİRAZ DA DON KİŞOT GİBİ

Yönetmen Işık Toprak, soruları yanıtlarken, Murtaza ile “Vatan” gazetesinde Orhan Kemal’in imzasıyla tefrika olduğu yıllarda tanıştığını söyledi. Bu tanışıklığın zamanla “bir sevdaya” dönüştüğünü anlatan Toprak, “O zamandan beri Murtaza’ya bir tutkum var. Ben, bu baskısına hayran oldum. Daha sonra, Orhan Kemal bunu uzattı, daha boyutlu hale getirdi” dedi.

Orhan Kemal’in eserinden tiyatro adamı Orhan Asena’nın oyunlaştırdığı Murtaza’yı Başkentliler’e sunacaklarını kaydeden Toprak, “Murtaza, çok köşeli, saplantıları olan, sorgulamayan bir kişilik. Ancak, bizim toplumumuzda çok Murtaza var. Bu yüzden, Murtaza, evrensel planda bir Don Kişot gibi” yorumunda bulundu.

ÖZELLİKLE SEYRETMEDİM

“Murtaza” rolündeki Soysalan ise, yapıtın Yeşilçam versiyonlarını özellikle izlemediğini dile getirerek, “Ben bu eseri daha önce seyretmedim. Seyretme yoluna da özellikle gitmedik. Kullandığı toplam kelime sayısı 70 olan bir vazife adamını en iyi şekilde sahneye getirmeye çalıştım. Yorum izleyicinin” diye konuştu.


[email protected]