Ana Sayfa

Gazete Vatan - Emre Öztürk - 2 Haziran 2009

 

Ödül Usta'nın elinden
Livaneli, büyük ödülü Yaşar Kemal'in elinden aldı

 

Türk edebiyatının temel taşlarından Orhan Kemal’in 38. Roman Ödülü, yazarımız Zülfü Livaneli’nin oldu.

“38. ORHAN Kemal Roman Ödülü”ne bu yıl “Son Ada” adlı romanıyla yazarımız Zülfü Livaneli layık görüldü. Ödül törenine aralarında yazar Yaşar Kemal, Müjdat Gezen, Tahsin Yücel, Nebil Özgentürk gibi çok sayıda sanatçı katıldı. Beyazıt’taki Orhan Kemal Kütüphanesi’nde düzenlenen törende, Orhan Kemal’in şiirlerinden örnekler okundu. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de Orhan Kemal Roman ödülünü alan Zülfü Livaneli için “Duyarlı sanatçıların yazgısı olan zor koşulların her türlüsünü yaşayan Zülfü ağabeyime; umudun, iyimserliğin, direncin ve mücadelenin yazarı Orhan Kemal’ in bu anlamlı ödülünü vererek, bir nebze sıkıntılarını unutturduğumuz inancındayım” dedi.

Müjdat Gezen de Orhan Kemal’in kendisine anlattığı bir hikayeyi anlatarak herkesi güldürdü: “Orhan Ağabey Nazım Hikmet’le Bursa Cezaevi’nde kaldığı dönemde futbol da oynarmış. Top ara sıra avlu dışına kaçarmış ve avlu dışına bir sigara paketi fırlatılır, karşılığında da nöbetçi topu tekrar içeri atarmış. Cezaevi müdürü Nazım Hikmet’in sarma bezden yapılan topun arasına mesajlar sıkıştırdığı ve dışarıdaki bir casusun da o mesajları alarak eskisinin yerine yeni mesajlar koyduğu gerekçesiyle futbolu yasaklamış. Bu düşünce şeytanın aklına gelmez; Kenan Evren’in aklına gelmez.”

Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal, Orhan Kemal’in dünyanın en büyük yazarlarından olduğunu belirterek O’nu anlatan bir kitap olmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin düşünce fakiri olduğunu söyleyen Yaşar Kemal “Orhan Kemal’in Murtaza adlı romanını eğer bir Fransız, Rus ya da İspanyol yaz saydı Donkişot kadar ünlü olurdu. Türkiye’de hapiste öldürülemeyen yazar açlıktan öldürülüyor. Benim de Orhan’ın da başına gelen budur. Orhan Kemal anlaşılınca Türkiye, Türkiye olacak” dedi. Livaneli de kendi kuşağının Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Orhan Kemal gibi isimlerden ilham aldığını ve bu esinlenmenin mekanının da hapishaneler olduğunu dile getirdi. Livaneli, hastayken ödülü aldığını öğrendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Ödülü aldığımı öğrendikten sonra doktorlar hızlı bir iyileşme gösterdiğimi söylediler. O zaman edebiyat nedir sorusuna bir tanım buldum. Edebiyat şifadır; edebiyat tedavidir.”

 


[email protected]