Ana Sayfa

Cumhuriyet - Kültür Servisi - 3 Haziran 2009

 

‘Murtaza başka ülkede klasik olurdu’

 

Kültür Servisi - Orhan Kemal dün Beyazıt’taki Orhan Kemal Kütüphanesi’nde ölümünün 39. yılında anılırken, Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 38. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı da Zülfü Livaneli’ye verildi. ‘Son Ada’ adlı romanıyla armağana değer görülen Livaneli, ödülünüYaşar Kemal’in elinden aldı. Törene, Yaşar Kemal, Livaneli, seçici kurul başkanı Tahsin Yücel, Orhan Kemal’in oğulları Işık Öğütçüve Nâzım Öğütçü, tiyatro sanatçıları Müjdat Gezen ve Salih Kalyon’un yanı sıra edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Orhan Kemal Kütüphanesi Müdürü Ayten Şan’ın konuşmasıyla açılan törende Işık Öğütçü, “Duyarlı sanatçıların yazgısı olan zor koşulların her türlüsünü yaşayan Zülfü Livaneli’ye umudun, iyimserliğin, direncin ve mücadelenin yazarı Orhan Kemal’in bu anlamlı ödülünü vererek bir nebze sıkıntılarını unutturduğumuz inancındayım” derken, Nebil Özgentürk de Orhan Kemal’in ve yapıtlarının ‘şarap gibi’yıllar geçtikçe değer kazandığını belirtti. Tahsin Yücel ise, Orhan Kemal’in şiir alanında da çok başarılı olduğuna değinirken, Müjdat Gezen, usta yazarın Nâzım Hikmet’le Bursa Cezaevi’nde tutukluyken Nâzım Hikmet’in Orhan Kemal’le futbol oynarken topu sık sık dışarı attığını, cezaevi müdürünün de topun içine koyduğu notları dışarda bekleyenlere ulaştırdığını ileri sürerek futbol oynanmasını yasakladığını anlattıktan sonra, “Bu Kenan Evren’in bile aklına gelmezdi” dedi.

Nâzım Öğütçü’nün, konuşmasının ardından sahneye çağırdığı Yaşar Kemal, Orhan Kemal’in yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da en iyi, en büyük yazarlarından biri olduğunu, ama onun değerinin yeteri kadar verilmediğini düşündüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Murtaza, başka bir ülkenin yazarının romanı olsaydı, bir klasik olurdu. Orhan Kemal’in değeri anlaşılamadı. Şikâyetim bu. Çocukları olmasa Orhan Kemal’in kim olduğunu bile bilmezlerdi, böyle bir ödül de olmazdı.” Zülfü Livaneli’nin bu ödüle en layık kişi olduğunu vurgulayan Yaşar Kemal,“Orhan Kemal sağ olsaydı, Livaneli’nin romanını çok beğenirdi. Bir roman onunkini geçseydi bile onu göklere çıkarırdı. Çok adaletli biriydi” diye konuştu.

Ödülünü Yaşar Kemal’in elinden alan Zülfü Livaneli ise, “Bizim kuşağımız çok şanslıydı. Biz Yaşar Kemal okulunda, Orhan Kemal okulunda okuduk. Bu dersleri veren ünlü yazarlardı. Ders verilen yerler ise hapishanelerdi” dedi. Orhan Kemal’in sanki türkü söyler gibi akıcılıkla yazdığını belirten Livaneli, böyle büyük bir ustanın adına verilen bu ödüle değer görülmekten onur duyduğunu söyledi ve‘Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini’ romanının yazarı Louis de Bernières’in Orhan Kemal’in hayranlarından olduğunu vurguladı.

 


[email protected]