Ana Sayfa

Evrensel - Refik Sıla Güvenç - 15 Eylül 2009

 

Yarın daima güzeldir!



Ülkemizde de gösterilen “Esaretin Bedeli” (The Shawshank Redemption) filmi şu sözlerle biter. “Umut iyi bir şeydir, hatta umuttan iyi bir şey yoktur”. Orhan Kemal’in biz okurlarına vermek istediği temel öğretiyi ne de güzel özetler... Daima umutlu ve yarınlara olan özlem…
Ekmeğinin kavgasını yapan sıradan insanların yaşama bir parça daha tutunabilme çabalarını anlatır Orhan Kemal. İstanbul’un gecekondu semtleri, dar yokuşlu sokaklar, meyhaneler, otobüs durakları, Çukurova’nın sıcak pamuk tarlaları ve çırçır atölyeleridir onun mekânları. Güçlü gözlemleriyle özgün ve arı anlatımıyla toplumsal yapıdaki çelişkileri, sömürülen yoksul insanların yaşamlarını umutlu bir yaklaşımla anlatır.
Orhan Kemal bugünlerde okuyucularıyla bir kez daha buluşuyor. Everest Yayınlarınca “Hanımın Çiftliği” üçlemesi yeniden yayımlandı. Politik gelişmelerin sürüklediği toplumsal değişimin ustalıkla anlatıldığı üçlemenin ilk kitabı Vukuat Var, ikincisi Hanımın Çiftliği ve sonuncusu Kaçak okuyucularını bekliyor. Üçlemesinde Orhan Kemal 1950 öncesi Çukurovasını anlatıyor. İkinci Dünya Savaşının ülkeye bıraktığı yoksulluk tüm yurtta olduğu gibi Çukurova’da da sürmektedir. Makineleşmeye geçiş hamlelerinin tarım ve sanayide göstereceği değişimler yeni sorunlarıyla birbiri ardına gelmektedir. Değişen dünya koşulları insan ve toprak ilişkilerinde yeni oluşumları da beraberinde getirmektedir. Tarımda makineleşme toprak işçisini daha yoksulluğa itmektedir. Daha az işçiye ihtiyaç vardır. İnsan emeğine ihtiyaç duyan atölyeler yerini yavaş yavaş makine gücüne devretmektedir. Emek basitleşmekte ve ucuzlamaktadır.

ORHAN KEMAL’İN KADIN İŞÇİLERİ
“Vukuat Var”, değişen sosyal ilişkilerin insanlara olan etkilerini, yaşamlarındaki ve bilinçlerindeki büyük değişimleri anlatmaktadır. Kitapta toprak ağalarının güçlenmesi, tek umutları olan topraklarını kaybedip fakirleşen köylülerin yaşam savaşları anlatılmaktadır.
Orhan Kemal edebiyatımızda ‘kadın işçi’ olgusunu ele alan yazarların başında gelir. Hayatları boyunca ailesinden, kocasından, çevresinden anlatılmaz baskılar gören kadın, tarla ve fabrikalarda da sömürülmekte ve emeğini ucuza satmak zorunda bırakılmaktadır.
Üçlemenin ikinci kitabı olan “Hanımın Çiftliği” ise paranın gücünü anlatıyor. Paranın değiştirdiği insanları ve onların yeni hayatlarını ele alıyor. Kitapta aşkın paraya yenilişi ve yeni sevgiler sorgulanıyor. Eserde hayatın para ile değişmesindeki çelişkiler Orhan Kemal’in büyük ustalığı ile okuyucuya sunuluyor.
Üçlemenin son kitabı “Kaçak” toprağın öyküsünü anlatıyor. Toprağın el değiştirmesi sonrasında yok oluşlar, topraksız kalan köylülerin daha da fakirleşen yaşamları ve intikam... Orhan Kemal, “Hanımın Çiftliği”nde bizleri küçücük dünyalara, aşklara, yoksulluğa, paranın gücüne ve çaresizliğin acınırlığına götürüyor.

ARTIK DİZİ OLDU
Orhan Kemal okurları bu kitaplarla birlikte şu sıralar yeni bir dizinin de heyecanındalar. Geçtiğimiz cuma akşamı ilk bölümüyle ekranlara gelen Hanımın Çiftliği bu sezonun en iddialı dizilerinden biri durumunda. Kanal D ekranlarında Mehmet Aslantuğ ve Özgü Namal’ın başrollerini paylaştıkları dizi izlenme oranıyla da adından söz ettirdi. Mehmet Aslantuğ ve Özgü Namal’ın oyunculuklarıyla birlikte artık Orhan Kemal’in o sıcacık dünyasını bu kez ekranlarda yaşayacağız. Umarız dizinin ilk bölümünde edindiği beğeni devam eder ve izleyenler Orhan Kemal dünyasındaki gezintilerini sürdürürler.
Dizinin ömrü Orhan Kemal dünyasından ayrılmadıkça uzun olacak gibi. Çünkü bu toplum kendisini çok iyi anlayan ve yazan usta yazarın bizlere anlattığı Çukurova masalını kesinlikle benimseyecektir. Başrollerdeki oyunculara bağlı yeni yeni konular ve reyting sevdası kitabın metninden uzaklaşırsa diğer edebiyat uyarlamaları gibi dizi izleyici sıkacak ve hikaye maksadından uzaklaşacaktır.
Bugün büyük usta Orhan Kemal’in 95. doğum günü. Bizler ona teşekkür borçluyuz. Hayaline kavuşmak için her gökkuşağını takip eden küçücük kahramanları bizlere tanıttığı için. Bizlere umut etmeyi ve yarınlara umutla bakmayı öğrettiği için. Artık biliyoruz; “Yarın geride kalan ömrümüzün ilk günüdür.” (Abraham Lincoln ) Ve yarın daima güzeldir. (İstanbul/EVRENSEL)


[email protected]