Ana Sayfa

Ufukturu.Net  - Haber - 16 Eylül 2009

 

Orhan Kemal anıldı

Türk Edebiyatının önemli yazarlarından olan Orhan Kemal doğumunun 95. yılında Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği bir panel ile anıldı.



Çukurova’nın Türkiye’ye ve dünyaya sunduğu en önemli değerlerden biri olan Orhan Kemal’i anma programı Büyükşehir belediyesi Kongre merkezinde gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak Yazarlar Zafer Doruk ve Mustafa Emre ile gazeteci oğuz Topaçoğlu ve Mazlum Vesek konuşmacı olarak katıldı. Başkan vekili Ünal Akdağ’ın sunumuyla başlayan panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, meslek örgütlerinin hem üyelerine hem yaşadıkları kente hem de mesleğin etik değerlerine karşı sorumlulukları olduğunu ifade ederek, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en büyük yazarı olan Orhan Kemal’i gerçekleştirdikleri etkinlikle anmanın gurur ve mutluluğu içinde olduklarını söyledi. Ünal ayrıca etkinliğe katılımın istenilen boyutta olmadığının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirerek ,” Gazeteciler cemiyeti olarak kentsel ve yöresel değerlere ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağız. Bunun asli bir görev olarak kabul ediyoruz. Büyük Üstad Orhan Kemal de bu değerlerin başında gelmektedir. Bu ülkeye kazandırdığı eserler için kendisine şükranlarımızı sunuyoruz. “ dedi.

Ünal’ın konuşmasının ardından ilk sözü alan Yazar Zafer Doruk, Orhan Kemal’in romancılığı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Doruk, Orhan Kemal’in toplumsal gerçeklikleri ölümsüz eserlere dönüştüren bir yazar olduğunu söyleyerek, ustanın kaleme aldığı romanlarla ilgili kısa bilgiler verdi. Panele katılan bir diğer yazar Mustafa Emre de katılımcılara Orhan Kemal’in öykü dünyasından kesitler sundu. Panelde Orhan Kemal’in Arka Sokak isimli öyküsünden kesitler okuyan Emre, Orhan Kemal’in öykü yazarlığının romancılığı kadar ses getirdiğini, öykülerinde çok sıradan insanların hayatını aktararak , yaşadığı toplumun sesinin kendisi için vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getirdi.
Gazeteci Mazlum Vesek de Orhan kemal’in Türk Sinemasına gazetecilik, senaristlik ve romanlarıyla katkıda bulunduğunu kaydederek, büyük ustanın Türk sinemasının entelektüel düzeyinin gelişmesinde etkili olduğunu belirtti. Vesek, Orhan kemal’in 1950 lerde röportaj ve makaleleriyle Türk sineması üzerine yazmaya başladığını, Türk sinema sektörüne 7 imzalı senaryo, 2 film öyküsü ve 11 roman uyarlamasıyla damga vurduğunu söyledi.
Bir özel televizyonda Orhan kemal’in romanından uyarlanan “Hanımın Çiftliği” isimli dizinin oyuncularından Gazeteci Oğuz Topaçoğlu da panele konuşmacı olarak katılanlar arasındaydı. Topaçoğlu, bu etkinliği düzenleyen Gazeteciler Cemiyetine teşekkür ederek, Çukurova’nın bağrından çıkarak yurtta ve dünyada büyük bir değere dönüşen Orhan Kemal’in yaşarken de değerinin anlaşılması gerektiğini söyledi.
 


[email protected]