Ana Sayfa

Star Gazetesi - Ediz Gülten - 6 Haziran 2011

 

Orhan Kemal Müzesi

 

Bugün adını Kanuni’nin oğlu Şehzade Cihangir’den alan Cihangir’deyiz. Bizans zamanında ıssızken Kanuni döneminde avlanma yeri olan bölge, günümüzde gazetecilerin ve sanatçıların oturmayı tercih ettikleri bir muhit. Durağımız, usta kalem Orhan Kemal’in adını taşıyan müze.

Kısa yaşam öyküsü

Mehmet Raşit Öğütçü, bizim tanıdığımız adıyla yazar Orhan Kemal 15 Eylül 1914’te, Adana Ceyhan’da dünyaya gelmiş. Basımevi işçiliğinden dokumacılığa, kâtiplikten ambar memurluğuna kadar pek çok iş yapan yazar“insanlığın, insanlık tarafından, insanlık için yönetilmesi adına sanat”fikrini savunmuş.

Yazın yaşamına askerde başlamış ve ilk şiirleri Raşit Kemali imzasıyla “Yedigün” ve “Yeni Mecmua”da çıkmış. Bursa Cezaevi’nde Nazım Hikmet’le tanışması, sanat yaşamının şekillenmesine, düzyazıya yönelmesine neden olmuş. Öykü ve romanın yanı sıra film senaryoları da yazan Kemal; “72. Koğuş”, “Murtaza”, “Eskici Dükkânı” ve “Kardeş Payı” yapıtlarını oyunlaştırmış.

1970’de kaybettiğimiz yazarın eserleri sinema, televizyon ve tiyatroyagünümüzde de uyarlanmaya devam ediyor. Halen Kanal D’de yayınlanan televizyon dizisi “Hanımın Çiftliği” ile yakın dönemde sinema ve sahnelerde olan“72. Koğuş” gibi...

Orhan Kemal’in yaşamına dair ayrıntıları haftaya bu köşede, oğlu Işık Öğütçü’yle yaptığımız söyleşide okuyabilirsiniz...

 


[email protected]