Ana Sayfa      
         

   

Halkbank.Com.Tr - Kültür Sanat - 12 Kasım 2009

     
          

 

Orhan Kemal’in yeniden kesfedilişi!

 

Son dönemde birçok televizyon dizisinin “en revaçta” yazarlari arasina girmis olan Orhan Kemal, bu kez tiyatro sahnelerinde.

Sevilen oyuncu Sadri Alisik’in adina, oglu Kerem Alisik ve esi Çolpan Ilhan’in kurmus oldugu Sadri Alisik Kültür Merkezi ve Tiyatrosu, bu kez ünlü yazar Orhan Kemal’in 72. Kogus isimli romanindan uyarlanan oyunla karsimiza çikiyor; hem de kadrosunda son dönem sinema ve televizyondan asina oldugumuz Yavuz Bingöl, Azra Akin, Serhat Özcan gibi taninmis yüzlerle…
Oyun, 1941 yilinin Türkiye’sinde geçiyor. Bu yil, 2. Dünya Savasi’nin acilarini iyice hissettirdigi bir döneme denk geliyor. Bu açidan gözümüzü uzaklara, daha ileride yasanan savasa çevirdigimizde, savasin insanlik tarihi içinde onulmaz yaralar biraktigini görebiliyoruz. Peki, hemen yani basimizda ve bütün dünyanin dengesini alt üst etmis, politik açidan yeni dengelerin ortaya çiktigi bir dönemde, Türkiye ne yapiyordu? Daha dogrusu Türkiye insani bu yikimdan nasil etkileniyordu? Tabii ki Türkiye savasa girmemekle birlikte, bir ceviz kabugu gibi içine kapanarak bekliyordu! Acaba bekliyor muydu?

Orhan Kemal’in bekledigini hiç sanmiyorum. O dönemin aydinlarinin büyük bir üretkenlik içinde kendi toplumunun, yoksullugun, köylülügün, yeni bir dünya arzulayan toplumun aynasi olmaya çalistigini biliyoruz. Bunlar için büyük sikintilar yasadiklarini ve bu sikintilar içinde üretmeye çalistiklarini hatirliyoruz. Iste 72. Kogus da Orhan Kemal’in bu “vahsi” yillarda bos durmadiginin en önemli kanitlarindan biridir. Oyun, yukarida da söyledigimiz gibi 1941 yilinda Türkiye’de bir cezaevinde -adindan da anlasilacagi gibi cezaevinin 72. kogusunda- geçiyor. Türkiye’nin çesitli sehirlerinden, köylerinden gelmis insanlarin, yazarin deyimiyle “Adem Babalarin” hikâyelerini anlatiyor. Içeride, kapali kalmanin -o dönemin Türkiye’si gibi- yarattigi travmalar, insanlik arayislari, yeni hayatlar, hayaller, asklar, kisisel çeliskiler, çekismeler, ayakta kalabilmek için direnen insanlar üzerinden, içinde bulunulan savas döneminin sosyal ve toplumsal kosullari içinde yogrulan bir Türkiye’yi betimliyor. Orhan Kemal’in diger yapitlarinda da gördügümüz toplumcu izlek, 72. Kogus’ta belirgin bir sekilde ve ustaca ortaya seriliyor. Bu izlegin, yönetmen Kemal Basar tarafindan basarili bir sekilde altinin çizildigi görülüyor.

Toplumcu izlek demisken, Orhan Kemal’in nereden geldigini de bir iki cümle ile belirtmekte yarar var. Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nin Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. 1938'de Nigde'de askerligini yaparken "Maksim Gorki ve Nazim Hikmet kitaplari okumak, yabanci rejimler lehinde propaganda ve isyana muharrik” suçlarindan 5 yil hapis cezasina mahkum edildi. 1940'ta, Bursa Cezaevi'nde tanistigi Nazim Hikmet'in toplumcu görüslerinden etkilendi; kendisinden Fransizca, felsefe ve siyaset dersleri aldi. Orhan Kemal'i siir yerine roman ve öykü yazmaya tesvik eden de Nazim Hikmet oldu. Ilk öykülerini Orhan Rasit takma adiyla yayimladi. Ilk kez 1943'te Ikdam gazetesinde, Asma Çubugu öyküsünde Orhan Kemal adini kullandi.1943'te tahliye olunca Adana'ya döndü. Amelelik ve hamallik gibi islerde çalisti. 1950'de ailesiyle Istanbul'a yerlesti ve ölümüne kadar kitap ve makale yazdi. 1958'de Sait Faik Hikâye Armagani'ni Kardes Payi adli öyküsü ile aldi. 1966'da "hücre çalismasi ve komünizm propagandasi" yaptiklari gerekçesi ile iki arkadasi ile birlikte tutuklandi. "Suç teskil eden bir cihet bulunmadigi" yolundaki bilirkisi raporu üzerine bir ay sonra serbest birakildi. Yani Orhan Kemal, bir anlamda kendi 72. Kogus’unu kendisi yaratmis, kendi “kogusunda” yazarak yatmis denilebilir.

Oyuna gelince, Sadri Alisik Tiyatrosu son dönemin “popüler” oyunculariyla, “popüler” yazarinin bir eserini sahneye getirerek bir anlamda “akillica” bir is yapmis. Kemal Basar’in yönettigi oyunda müzikler Yavuz Bingöl’e ait. Genis bir oyuncu kadrosuna sahip oyunda baslica rolleri; Yavuz Bingöl (Kaptan), Kerem Alisik (Berbat), Azra Akin (Fatma), Can Kahraman (Kara), Yusuf Atala (Sölezli), Serhat Özcan (Bobi), Ayhan Anil (Lesçi), Yildirim Gücük (Izmirli), Fuat Onan (Tavukçu), Ömer Duran (Kaya Ali), Tuncer Yenice (Bas Gardiyan) ve Sadri Alisik Kültür Merkezi mezunu ögrenciler paylasiyor.

Umariz; Sadri Alisik Tiyatrosu’nun bu “akillica isi”, seyircinin oyuna gelip oyuncularin performanslarina ve usta bir yazarin kaleminden çikan karakterlerin hayatlarina taniklik etme firsatini yakalamalarina neden olur. Iyi seyirler.


Oyun Adı : Orhan Kemal'den 72.Kogus
Oyuncular : Yavuz BİNGÖL
Perde Tarihi : 12.11.2009

     
   
     
   
     
   

[email protected]