Ana Sayfa      
         

   

Ekspres Gazetesi - Murat Yıldız - 26 Eylül 2011

     
          

 

Kimsesizlerin Sesi: Orhan Kemal

 


18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali etkinlikleri kapsamında Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal adlı belgeseli tarihi kız lisesinde izledik. Bereketli topraklarımız ondan almıştı adını.



Murat YILDIZ



Türk edebiyatının hiç eskimeyen isminin belgeselini izledik en fazla 15 kişiyle.

18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali etkinlikleri kapsamında Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal adlı belgeseli tarihi kız lisesinde izledik. Bereketli topraklarımız ondan almıştı adını.



Edebiyatımızın büyük ustasının yoksullukla, acılarla, hapishanelerle geçen hayatını anlatan belgeselini Adanalı ünlü yazar Muzaffer İzgü de bizimle birlikte izledi.

Senaryosunu Feza Sınar yazdığı “Kimsesizlerin Sesi’ ini Mehmet Güleryüz yönetti.

Drama bölümlerinde ünlü yazarı Mehmet Önder’in canlandırdığı belgeselde, Fikret Otyam, Müjdat Gezen, Doğan Hızlan, Halit Kıvanç, İbrahim Balaban, Erden Kıral, İbrahim Balaban , oğulları Işık ve Nazım Öğütçü ile kız kardeşi Uğur Öğütçü’nün anlatımları yer alıyor.

Hepsi 30 yıl süren yazarlık yaşamına 19 öykü, 27 roman, 2 oyun ve anı, inceleme, röportaj dallarında ise birer tane olmak üzere tam 51 kitap bırakmış biriydi.

Onun yoksulluğunu bilen biri, “Bu yazdıklarını direk yayına vereceğine İstanbul’da birilerine göndersen, onların süzgecinden geçip yayınlansa çok şey kazanırsın” dediğinde, Orhan Kemal, işaret parmağını başına dayayıp, “Bunun içindekiler satılık değil” diyor.

Onun eserlerindeki yoksulluk, ekmek kavgası, ırgatlar, varoşlardaki yaşam koşulları aslında çok da değişmedi. Adana’ da, pamuk ırgatlarının, fabrika işçilerinin, arasında, en yoksul mahallelerde geçti yaşamın büyük bölümü. Mehmet Güleryüz, bu belgesi çekmekteki amaçlarının Orhan Kemal gibi değerlerin kuşaklara aktarılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Evet biz onun yaşamını anlatan belgeseli 15 kişiyle izledik. Edebiyatımızın koca çınarlarından biri olan Rıfat Ilgaz’ın anıldığı söyleşide de ancak o kadar insan vardı.

Şüphesiz Altın Koza Film Festivali’nin en önemli etkinlikleri arasında Orhan Kemal ve Rıfat Ilgaz vardı. Salonlar boş kalsa da, bu anlamlı etkinlikleri bir tek kişi izlese de kaybedilen bir şey yoktur. Yönetmen Güleryüz’ün dediği gibi gelecek kuşaklara bu isimlerin iyi anlatılması, aktarılmasını başarırsak, ışıklar kendiliğinden yanacaktır.
 

     
   
     
   
     
   

[email protected]