Ana Sayfa

 
 

Ortadoğu  - Haber - 1 Ekim 2012

 

 

 Orhan Kemal öykü yarışması ödülleri, sahiplerini buldu

 

   
 




Çukurova Edebiyatçılar Derneği(ÇED)'nin düzenlediği 5.Orhan Kemal Öykü Yarışması'nı kazanan eser sahiplerine ödülleri verildi




SEYHAN Kültür Merkezi Arif Nihat Asya Salonu'nda düzenlenen törende yarışmanın birincisi Suzan Bilgen Özgün (Gölgede Kalanlar), ikincisi Meriç Renkver (İlkgüz Ağrısı) ve üçüncüsü Hakkı İnanç'a (Ocakta Yemeğim Var) plaket ve çeşitli hediyeler sunuldu.
Mansiyon ödülleri ise Candan Selman (Goglis Ne Demek?), Ayla Şenel (Gitmek İsteyen Ağaç) ile Celal İlhan'a (Dili Yüreğinde) gitti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın Okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Çukurova Edebiyatçılar Derneği (ÇED) Başkanı Halise Tekbaş, etkinlikleri çok zor koşullarda yaptıklarına dikkat çekerek, "Yarışmaya her yıl daha fazla yazarın katılması bizlerin bu zorluklara ve yorgunluğumuza değiyor.
Bizleri yüreklendiriyorlar. Katılan yarışmacılarımıza, jüri Üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Özellikle bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Ceyhan Belediyesine ve Değerli Başkanı Hüseyin Sözlü'ye, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü'ye ve bugün aramızda olan Nazım Kemal Öğütçü'ye sonsuz teşekkürler ediyorum" dedi.

Başkan Sözlü: Türkçeye Sahip Çıkmalıyız.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise yaptığı konuşmasında Çukurova'nın Orhan Kemal'in deyimi ile Bereketli Toprakların birçok sanatçı ve edebiyatçı yetiştirdiğini söyleyerek, 'Türkçe hizmetkârı'biri olan Hemşehrisi olmaktan onur duyduğum Orhan Kemal'in bugün bile sinemamıza, Televizyon dizilerine konu olan eserlerini görmek bizleri onurlandırmaktadır. Edebiyatçılarımıza yazarlarımıza, sanatçılarımıza sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum.
Onun halen edebiyatçılar ve sinemacılar için en büyük kaynak olması bizleri sevindiriyor" şeklinde konuştu.

"CEYHAN VE ADANA O'NUN YUVASI"
Programa katılan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, babasının Çukurova için önemli bir isim olduğunu söyledi.
Kemal'in 56 yıllık yaşamının 37 yılını bu topraklarda geçirdiğini belirten Öğütçü, "Ceyhan ve Adana'na O'nun yuvası. Öyle bir içine yerleşmiş ki İstanbul'da gittiği kebapçının adı da 'Adana Kebapçısı'idi. Fırsat olsaydı yıllar sonra mutlaka tekrar Adana'ya gelecekti. Fakat ömrü yetmedi." dedi.
"Orhan Kemal'in adı Bilim ve Teknoloji Üniversitesine verilsin"
Tören vesilesiyle Orhan Kemal'in havasını kentte getirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Öğütçü, ünlü yazarın Çukurova insanını ve onların sorunlarını eserlerine yansıttığını kaydetti.
Bazı kesimlerin, "Bunlar yerel konulardır" diye düşünebildiğini hatırlatan Işık Öğütçü, "Fakat yerel olmadan evrensel olunamıyor. Bugün Bereketli topraklardan çıkan Orhan Kemal, Çin Şeddini aşmış. O topraklarda okunuyor. 2014'te babamın 100'ncü yaşını kutlayacağız. Bu çalışmalar bizleri mutlu ediyor." şeklinde konuştu.
 

        

[email protected]