Ana Sayfa

Birgün - Haber - 23 Nisan 2012

 

Toplumsal gerçekçiliğin büyük ustası Orhan Kemal de fuardaydı

 

Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü ve Gazeteci Mazlum Vesek, Everest Yayınları'nın düzenlediği söyleşide Orhan Kemal'in kitaplarını ve yaşamını anlattı. Öğütçü "Babamın hiç doğum günü pastası olmadı. Yaptığımız her şey onun doğum günü pastasına koyduğumuz birer mum" dedi



TÜYAP tarafından düzenlenen 17. İzmir Kitap Fuarı'nda Everest Yayınları tarafından düzenlenen "Orhan Kemal-Hanımın Çiftliği ve Bir mektup" adlı söyleşide, Orhan Kemal'in oğlu Işık öğütçü ve gazeteci Mazlum Vesek bir araya geldi. İlk sözü alan Vesek, Orhan Kemal'in yaşamının yazdıklarına yansıdığını ve Orhan Kemal'i okumak için onun otobiyografik romanlarından başlanması gerektiğini belirtti. Orhan Kemal'in Türkiye Edebiyat tarihi için önemine değinen Vesek, yazarın toplumcu gerçekçi fikirlerinin ileri götürdüğü eserlerin var olduğunu İfade etti. Orhan Kemal öykü yazarlığına da değinen Vesek, "Orhan Kemal'in öykücülüğü ayrı bir önem taşıyor. Yazarın kitaplarının basım sırasına göre okunmasını tavsiye ediyorum. Üstadın yaşanası ve cezaevinde geçirdiği yıllar çok etkili. Nâzım Hikmet'in Orhan Kemal üzerindeki etkisini belirtmek gerekiyor. 3 buçuk yıl Nâzım Hikmet ile aynı cezaevinde kalması bunun sebebi" dedi.

'ONUN HİÇ DOĞUM GÜNÜ PASTASI OLMADI'
Orhan Kemal'in oğlu Işık öğütçü ise yazar üzerine araştırmalar yaparken sararmış bir belgeyi bulduğunu ve bunu katılımcılarla paylaşmak istediğini belirtti. Orhan Kemal ile bir gazetecinin yaptığı röportajdan bahseden öğütçü, sözlerine şöyle devam etti: "Röportajı yapan gazeteci Orhan Kemal'e şunu soruyor: İstanbul Son Saat Gazetesinde kitabınız tefrika edilecek. Oradaki kitaba baktığımda kitabın konusunun Orhan Kemal'e hiç uymuyordu. Bu nedenle bizim bunu unutmamız normaldi. Daha sonra bu kayıp romanını buldum. Adı, 'Yüz Karası'. Daha sonra kitabı derledik ve yayınladık. Orhan Kemal'in 'Vukuat Var' adlı kitabı Dünya Gazetesi'nde tefrika ediliyordu. Derleme yaparken yine başka bir yazı buldum. Cumhuriyet arşivlerinde inceleme yaparken bir mektuba ulaştım. O mektubun önemli bir belge olduğunun farkındayım. Kitabı Dünya Gazetesi'nde yayınlanırken gazeteye birçok tepki geliyor." Tepkilere karşılık 1954 yılında bir gazetecinin Adnan Menderes'e yazdığı mektubu katılımcılara okuyan Öğütçü, mektupta Orhan Kemal'in protesto edileceğini, Orhan Kemal'in oğlunun adının Nazım olduğuna kadar ince ayrıntılarla mektubu bezediğinİ okudu. Bunlara karşın yazıların yayınlanmasına son verildiğini anlatan Öğütçü, 1954 yılında yayınlanmayan kitabın 1956 yılında kitap halinde yayınlandığını, hiçbir şeyin Orhan Kemal'i unutturmadığını ifade etti. 2014 yılının Orhan Kemal'in 100'üncü yaşı olduğunu açıklayan öğütçü, sözlerine şöyle devam etti: "Babamın hiç doğum günü pastası olmadı. Yaptığımız her şey onun doğum günü pastasına koyduğumuz birer mum. Orhan Kemal'in kitapları birer kaynaktır. Ekim ayında 'Kötü Yol' kitabı dizi olacak. 'Nâzım Hikmet'le 3 Buçuk Yıl' adlı oyun sahnelerde sergilenecek. Diziler, tiyatro oyunları ile üstadı hatırlamamızı, onu unutmamamızı, diziden sonra onun kitaplarını almamızı sağlayacak. Orhan Kemal'in toplumsal gerçekçi eserlerinin olması Önemli."

 


[email protected]