Ana Sayfa

Altınsehir Adana - Işık Öğütçü/Mehmet Emin Arıcı/Nazan Gökkaya - Mayıs-Haziran 2012

       

 

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ile sohbet;
Bir Orhan Kemal Üniversitesi İstiyorum

 

 

Abdülkadir Kemali’nin torunu, hemşerimiz Orhan Kemal’in oğludur Işık Öğütçü. Asıl mesleği Kimya Mühendisliğidir. Babasının adını yaşatmak ve onu yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla 2000 yılında Orhan Kemal Müzesi’ni kurdu. Amacı bereketli topraklar üzerinde yetişmiş; Yaşar Kemal, Abidin Dino gibi üstatlarla bir arada bulunmuş olan babasını, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da tanıtmaktır.

Işık Öğütçü; Orhan Kemal’in edebiyat yolculuğunu araştırmış, “Yazmak Doludizgin”, “Abdülkadir Kemali Bey’in Anıları”, “Önemli Not!” isimli üç kitap ile babasıyla ilgili CD / VCD hazırlamıştır. Orhan Kemal’in, “Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl” ve “Arkadaş Islıkları” yapıtlarını tiyatroya uyarlamıştır.

Şimdilerde Işık Öğütçü farklı bir heyecan içerisinde. Çünkü Orhan Kemal’in 2014 yılında doğumunun 100. yılını kutlamak adına bir takım çalışmalar yürütmekte. Bu çalışmaları kapsamında birçok hazırlığı da aynı anda yürüttüğünü söylemeden geçmemek lazım. Bunlardan bir tanesi Ahmet Ümit ile kendisinin editörlüğünü üstlendiği "Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından çıkarılacak,” Orhan Kemal-Anma ve Armağan Kitabı". Kitapta, çeşitli edebiyatçı ve akademisyenlerden “Orhan Kemal” ile ilgili değerlendirme yazıları istenilmiş, toplanılan yazılar görsel verilerle desteklenerek zenginleştirilmiş.

Ayrıca “Orhan Kemal Zamana Karşı - Röportajlar ve Eleştiriler" isminde bir kitap hazırlığının içinde olan Işık Öğütçü; bu kitapta, 1949 yılında çıkan Orhan Kemal’in ilk kitabının eleştirisi de dahil olmak üzere 1970 Eylül ayına kadar onunla ilgili seçme eleştiri, yazıları ve üstatla yapılan röportajları derlemekte. Böylelikle edebiyat tarihine damga vurmuş yazarın düşünce dünyasını okumak, onu anlamanın daha kolay olacağını düşünüyor.

Yurt içinde çeşitli illerde “Orhan Kemal” adına düzenlenen konferanslarda anlatmış olduğu üstadın hayat hikayesini, anılarını oğlunun gözünden yazmak gibi bir başka projesi var. Ayrıca babasına ait fotoğrafların yer aldığı 300 fotoğraftan oluşan bir albüm çıkarmak üzere hazırlıklarına devam etmekte. Bu albümde Altınkoza yayınları tarafından çıkarılan “Tarihi Spor Fotoğraflarıyla Adana” kitabında yer alan Orhan Kemal’in futbol oynarken çekilmiş olan fotoğraflarının da yer alacağını öğreniyoruz.

Çalışmaları sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Orhan Kemal Müzesi'ni gezdiğini ve ekliyor; Orhan Kemal’i sevdiğini ve üstada sahip çıktığını gözlerinin içi gülerek heyecanla anlatıyor. Birçok bürokratın çalışmaları sırasında kendisine yardımcı olduğunu tekrar tekrar anlatıyor.

En büyük isteğinin Orhan Kemal Müzesi’ni daha büyük bir mekana taşımak olduğunu öğreniyoruz. Çünkü mevcut olan müzenin sergileme alanın kısıtlı olması, toplantı salonun olmaması ve sonrası için ihtiyaçları karşılamayacağını düşünen Işık Bey; bunun için ayrıca çalıştığından da bahsetmeden olmaz diye düşünüyoruz.

2014 yılında kendisinin yapmış olduğu hazırlıkları öğreniyoruz ama kendisinden yazarın sevenlerinden özellikle hemşerilerinden bir isteğinin olup olmadığını sorduğumuzda sıralıyor. Öncelikle tüm yurtta yapılması gerekenleri dile getiriyor.

Mesela diyor; Devlet Tiyatroları'nda her yıl dönüşümlü olarak Orhan Kemal’in kaleme aldığı oyunların sergilenmesinin, şiirlerinin bestelenerek Devlet Çoksesli Korosu tarafından seslendirilmesinin yapılması ne kadar anlamlı olmaz mı?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların kütüphanelerinde Orhan Kemal kitaplarını set halinde bulundurarak, Orhan Kemal kitapları okuma kampanyası düzenleyerek 2014 yılında milyonlarca çocuğun kitap okumasını sağlamak.

Doğup, büyüdüğü kent olan babasının memleketi Adana’dan, biz hemşerilerinden de beklentileri var.

Bir zamanlar Türk sinemasına şekil veren, yetiştirdiği sanatçılar, sinemacılar, senaristler, yönetmenler ile bilinen, tanınan Adana’nın Orhan Kemal ile ilgili bir belgesel film hazırlamasını ve bunu her yıl düzenlenecek Altın Koza - Orhan Kemal Film Festivali'nde oynatılmasının ne kadar şık olacağından bahsediyor.

Adana’da sanatın gelişmesini sağlayan, sanata destek veren yöneticilerden de beklentisi var Işık Öğütçü’nün. Orhan Kemal adının bir caddeye verilmesinin ve adına bir kültür merkezinin açılmasının sağlanmasını onu ve ailesini çok mutlu edeceğinden bahsederken ekliyor; neden Çukurova Üniversitesi Orhan Kemal Üniversitesi adını almıyor diye hayıflanarak.

Orhan Kemal’in Adana’da yaşamasını ve hemşerilerinin Orhan Kemal’e sahip çıkmasının yeni kuşakların üstadı tanıması adına başta Adana’da olmak üzere Orhan Kemal’in edebiyatı hakkında tüm Türkiye’de panellerin yapılmasını sağlamanın da en büyük hedefleri arasında olduğunu anlıyoruz. Ceyhan Belediyesi ve değerli Başkanı Hüseyin Sözlü'nün Çukurova Edebiyatçılar Derneği ile her sene Orhan Kemal adına öykü yarışması düzenlediğini, her yıl bu etkinliğe kendisinin seve seve katıldığını ve bu tür etkinliklere katılarak üstadı geleceğe taşıyabileceklerini söylüyor.

Ceyhan Belediyesi'nin katkı verdiği öykü yarışmasının yanısıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl ortak düzenleyecekleri okullararası "Orhan Kemal Şiir veya Öykü" yarışmasını arzu ediyor. Ortaöğretim öğrencileri arasında yapılacak olan bu yarışmanın yeni Orhan Kemalleri, yeni sanatçıları ortaya çıkaracağını söylüyor.

Adana Sinema Müzesi’nden de bir isteği var. Orhan Kemal’in ünlü kahramanı olan Murtaza’nın oyuncağı yapılması için tasarım siparişi verilmesi veya yarışmasının düzenlenmesini istiyor.



 

 

 


[email protected]