Ana Sayfa / English

 
 

Skylife - Işık Öğütçü/Mazlum Vesek - Nisan 2013

 

 

 

ANADOLU’NUN GÖRKEMLİ MACERASI
Orhan Kemal
 

 


MAZLUM VESEK

ESERLERİYLE EDEBİYATIMIZA NEFES VE RENK VEREN USTA YAZARIMIZ ORHAN KEMAL’İ, OĞLU IŞIK ÖĞÜTÇÜ İLE KONUŞTUK.

 

Işık Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
1 Kasım 1957 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldim. Babam edebiyatımızın öncü yazarlarından Orhan Kemal, dedem ilk T.B.M.M.’de Kastamonu Milletvekili olarak görev yapan hukukçu Abdülkadir Kemali Bey’dir. 1970 yılında ortaokul birinci sınıftayken babamı kaybettim. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi’nden kimya mühendisi olarak mezun oldum. 2000 yılında İstanbul Cihangir’de Orhan Kemal Müzesi’ni açtım. O tarihten itibaren de benim araştırmacı yazarlık serüvenim başlamış oldu. “Yazmak Doludizgin”, “Abdülkadir Kemali Bey’in Anıları”, “Önemli Not” ve “Zamana Karşı Orhan Kemal” kitaplarını yayımladım. Orhan Kemal’in “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl” ve “Arkadaş Islıkları” adlı eserlerini tiyatroya uyarladım.

Orhan Kemal Müzesi’nin kapsamı hakkında bilgi verir misiniz?
Orhan Kemal Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri. Orhan Kemal Müzesi de ona yakışan, dünya üzerindeki yazar müzelerine benzeyen bir müze ev. Burada yazarımızın tüm özel eşyaları, ilk baskı kitapları, Nazım Hikmet’in mektubu, çalışma odası, daktilosu, fotoğrafları kronolojik bir sıralama ile ziyaretçilere sunulmakta. Müzede Abdülkadir Kemali Bey ile ilgili bölümümüzde, onun İstiklal Madalyası, Nazım Hikmet tarafından yapılan yağlı boya portresi, T.B.M.M. tarafından verilen mavzeri, okuduğu yüz yıllık Kur’an-ı Kerim’i yer almakta.

Babanızın eserleri sizde nasıl duygular uyandırır?
Kitaplarında kendi hayatımızı gördüğüm gibi Türkiye’nin sosyolojik, tarihsel, ekonomik gelişimini de görüyorum. Gerçek anlamda insanımızın duygusunu, davranışını, reaksiyonlarını yani insanımızı her yönüyle anlatma başarısını göstermiş. Onun eserleri insanımızın bu topraklardaki görkemli macerasını yansıtır. Bu bağlamda bütün kitapları benim için duygu yüklüdür. Yurdumu onun eserlerinde dolaştım, insanımı tanıdım. Onlarla güldüm, onlarla üzüldüm ve ağladım.

Babanızla ilgili sizde iz bırakan bir anıyı paylaşır mısınız?
“Kuş getirdi” diyerek yatağının üzerine koyduğu gofreti nefes almadan yiyişimi hiç unutamam.

2014’te Orhan Kemal’in 100. Doğum Yılı için yapılacak özel çalışmalar nelerdir?
Onun 100. yaşını ülkemizin her insanın ve kurumunun coşkulu şekilde kutlaması için Kültür Bakanlığı’nın bu çalışmalarda öncülük edeceğine inanıyorum. 100. yaşında anlamlı olacağına inandığım, Adana’da kurulan “Bilim ve Teknoloji Üniversitesi”ne Orhan Kemal adının verilmesidir. Bu vesileyle tüm okuyucularınıza, Orhan Kemal’i okuyarak yeniden keşfetmelerini tavsiye ederim.

 

        

[email protected]