Ana Sayfa

 
 

Yeni Şafak - Kültür Sanat - 3 Nisan 2013

 

 

 

Orhan Kemal Başkentte anılıyor

 


Türk edebiyatının önemli isimlerinden Orhan Kemal'in romanlarını ve sosyal adalet konusunu ele alan 'Orhan Kemal'li Günler' başladı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, babasını ve romanlarını anlattı.

Öğütçü, toplumcu gerçekçi romanlarıyla bir dönem büyük ilgi gören Orhan Kemal'in 1980-2000 yılları arasında basında yer almadığını ancak 2000'li yıllardan sonra hem kitap satışlarının, hem yazarın gündeme gelmesinin ivme kazandığını söyledi.

Son yıllarda pek çok Orhan Kemal romanının dizilere uyarlandığını anımsatan Öğütçü, 'Bu tercihin romanlardaki diyaloglarının çok ve sinema diline yatkın olması nedeniyle gerçekleştiğini' söyledi.

Öğütçü, romandan yapılan dizi uyarlamalarının bazılarının başarılı olduğunu, hatta yazar Yaşar Kemal'in de 'Hanım'ın Çiftliği'ni zevkle izlediğini söylediğini aktardı.

Hala babasının arşivlerini taradığını ifade eden Öğütçü, bir öğrencinin 'Orhan Kemal romanlarının bugünü anlatıyor gibi olmasının ve etkileyiciliğinin sırrını' sorması üzerine şunları dile getirdi:

'Hoşgeldin aramıza, sen de Orhan Kemal hayranlarından olmuşsun. Onun etkileyiciliği basit bir olayı bile anlatma gücünde. O bugünün insanını da anlatıyor çünkü evrensel bir konu yakalıyor ve onu iyi sunuyor. Bu yüzden Suriye'de de başka başka ülkelerde de okunuyor. Ben onun sırrına eremedim. Orhan Kemal'i yaşattığınız için teşekkür ederim.'

-'Orhan Kemal'in anlatımı zabıt katipleri gibi'-

Yazar Alper Akçam da 'Orhan Kemal edebiyatında adalet anlayışı' konulu bir konferans verdi. Akçam, 'Orhan Kemal edebiyatındaki en önemli unsur, onun romanlarında söz veren, herkesi konuşturan, adalet dağıtan bir bir anlatım ortaya koymasıdır' dedi.

Akçam, Orhan Kemal'in romanlarındaki karakterler için tıpkı mahkemelerdeki zabıt katipleri gibi bir tavır sergilediğini belirterek, onun herkesi özgürce konuşturduğunu, bu nedenle önce öfke duyulan bir karaktere daha sonra merhamet edilebildiğini söyledi.

Orhan Kemal romanlarındaki karakterlerin tahlillerine de konuşmasında yer veren Akçam, çeşitli edebiyat adamlarının yazar hakkındaki olumlu ve olumsuz eleştirilerini aktardı.

İki gün sürecek etkinlik kapsamında araştırmacı ve yazarların yer aldığı iki panelin yanı sıra 'Hanımın Çiftliği', '72. Koğuş', 'Murtaza' ve 'El Kızı' romanlarının atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

 

        

[email protected]