Ana Sayfa

 
 

TakaOnline.com - Haydar Karsan - 25 Ocak 2012

 

 

 

“SEFİL” MEMUR SAHNEDE!

 


Trabzon Sanat Tiyatrosu yeni sezonunu Orhan Kemal’in öykülerinden uyarlanan “Muammer Muammer” adlı oyunla açtı.

Devlet Tiyatroları’nın usta dramaturglardan Erman Canatan’ın uyarladığı bu müzikli trajikomik oyun, daha önce Başkent Oyuncuları ve Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından da sahnelenmişti.

Orhan Kemal klasiklerinin son yıllarda televizyon, sinema ve tiyatro alanında yeniden tercih edildiğini görmek çok güzel.

56 yaşında aramızdan ayrılan büyük ustanın çileli hayatından, gözlemlerinden, inançlarından yansıyan edebi yapıtları gerçek hayatın ta kendisidir.

Romanlarının, öykülerinin, oyunlarının, şiirlerinin özneleri de “gerçek”,“normal” insanlardır.

Bu yüzden eserlerindeki hamal, ırgat, memur, hayat kadını, esnaf, patron, ağa, kaçakçı, ev kadını, politikacı, asker, mahpus, çingene, balıkçı, gurbetçi, bekçi tipindeki edebi kişilikler bize hiç yabancı gelmezler.

Yani “alttaki insan”ın, “küçük insan”ın, “yönetici”nin, “patron”un zaafı, ihtirası, şiddet eğilimi, cahilliği, kurnazlığı, kalleşliği, ispiyonculuğu, kahramanlığı, özverisi, saflığı, alıklığı sıkça karşılaştığımız, sevdiğimiz, nefret ettiğimiz, güldüğümüz hep tanıdık sahici karakterlerdir.

Ancak Orhan Kemal’in yaşamın gerçekliğinden ürettiği bu normal tiplemeler, onları çevreleyen sosyal ve siyasi sistemin kuşatması ve yaşamın zorlukları karşısında “kaderlerine boyun eğmiş”, “teslim olmuş” tipler olarak belleğimize, bilincimize işlemezler.

Bu “anti-kahramanlar” her zaman haksızlığa, adaletsizliğe, cahilliğe karşı bir mücadele içindedirler; fazla başarılı olmasalar da bu uğurda debelenir dururlar.

Orhan Kemal’in bu sahici tiplemeleri ve mücadeleci kahramanları, “sınıfsız ve imtiyazsız bir millet yaratma“ iddiasındaki bütün hükümetleri rahatsız etmişti.

“Yoksulluk”, “adaletsizlik”, “eşitsizlik” gibi sosyal gerçekleri gizlemeyi ve inkâr etmeyi marifet sayan hükümetler ve siyasal sistem, onu uyduruk suçlamalarla yıllarca hapishanelerde yatırmıştı.

Bugün ise büyük ustanın yaşamın gerçek renklerini gözler önüne seren hemen bütün eserleri sinemaya, tiyatroya televizyon dizilerine uyarlanıyor, ilgiyle de izleniyor.
Orhan Kemal’in bazı öykülerinden yola çıkılarak yazılan “Muammer Muammer” adlı oyun da bu özellikleri taşıyan bir tiyatro oyunu.

“Muammer Muammer”’i Trabzon seyircisiyle buluşturan Trabzon Sanat Tiyatrosu’nu ve oyunun yönetmeni Sevgili Necati Zengin’i yürekten kutluyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan oyunun müziği Tunay Uzuner, dekoru Nevzat Ofluoğlu, kostümü Songül Nadir, ışığı Suat Küçük tarafından üstlenilmiş.
Oyuncu kadrosunda Süleyman Sırtkaya, Songül Nadir, Zafer Kibar, Serkan Serbest, Burak Ulusoy, Zafer Mert, Nevzat Ofluoğlu, Aytekin Çakmakçı, Rabia Uzun, Meliha Deveci, Servet Keleş, Emriye Terzi, Bora Akyüzlü, Pınar Bilgili yer almışlar.

13 Ocak’ta Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde kalabalık bir seyirciye ilkgösterimi yapılan oyununun konusunu şöyle anlatıyor yönetmeni Necati Zengin:

“Oyunda, konu bütünlüğü içinde, bin bir zorlukla devlet memuru olan Muammer’in trajikomik yaşam öyküsünün yanında sıradan, ezilen, sömürülen ‘küçük insan’larımızın buruk yaşantıları ve yaşam kavgaları anlatılmaktadır”.

Bu yıl 19. yılı geride bırakan Trabzon Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Necati Zengin, birikimi ve deneyimiyle artık hem Türkiye’nin hem de Trabzon’un bir tiyatro bilgesidir.

Onun pek çok öğrencisi bugün farklı tiyatrolar kurarak, oyunlar yöneterek şehrin kültürel zenginliğini çoğaltıyorlar.

Necati Hoca’nın iki perdelik “Muammer Muammer” oyunundaki rejisini, müziğini, sade dekorunu, danslarını, oyuncu performanslarını takdire değer bulduğumu ifade etmeliyim.
Amatörken bu denli ustalık gösteren oyuncuların, profesyonel olmaları halinde neler başarabileceğini az çok tahmin edebiliyorum.

Bazen güleceğiniz bazen hüzünleneceğiniz ama sıkılmadan zevkle izleyebileceğiniz “Muammer Muammer”, her Cuma akşamı saat: 20’de Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkıyor.

Televizyonun uyuşturucu etkisine inat gerçek hayatla buluşmanızı, bir akşamınızı ve ailenizi ödüllendirmek için tiyatroya gitmenizi tavsiye ediyorum.

        

[email protected]